CBSEClass 12

NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 7 Alternating Current

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 7 Alternating Current:

Section Name Topic Name
7 Alternating Current
7.1 Introduction
7.2 AC Voltage Applied to a Resistor
7.3 Representation of AC Current and Voltage by Rotating Vectors — Phasors
7.4 AC Voltage Applied to an Inductor
7.5 AC Voltage Applied to a Capacitor
7.6 AC Voltage Applied to a Series LCR Circuit
7.7 Power in AC Circuit: The Power Factor
7.8 LC Oscillations
7.9 Transformers

Question 1.
A 100 Ω resistor is connected to a 220 V, 50 Hz ac supply.
(a) What is the rms value of current in the circuit ?
(b) What is the net power consumed over a full cycle ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7
Question 2.
(a) The peak voltage of an a.c. supply is 300 V. What is the rms voltage ?
(b) The rms value of current in an ac circuit is 10 A. What is the peak current ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.1
Question 3.
A 44 mH inductor is connected to 220 V, 50 Hz ac supply. Determine the rms value of the current in the circuit.
Answer:
Here, reactance XL = 2 Πv L = 2Π X 50 x 44 x 10-3
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.2

Question 4.
A 60 μF capacitor is connected to a 110 V, 60 Hz ac supply. Determine the rms value of the current in the circuit.
Answer:
byjus class 12 physics Chapter 7.3

Question 5.
In Exercise 7.3 and 7.4, what is the net power absorbed by each circuit over a complete cycle. Explain your answer.
Answer:
In case of an ideal inductor or capacitor, there is no power loss.

Question 6.
Obtain the resonant frequency ωr of a series LCR circuit with L =2.0 H, C = 32 μF and
R = 10 Ω. What is the Q-value of this circuit ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.4

Question 7.
A charged 30 μF capacitor is connected to a 27 mil inductor. What is the angular frequency of free oscillations of the circuit ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.5

Question 8.
Suppose the initial charge on the capacitor in Exercise 7.7 is 6 mC. What is the total energy stored in the circuit initially ? What is the total energy at later time ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.6
byjus class 12 physics Chapter 7.7
At later time, energy is shared between capacitor and inductor, However, total energy remains the same, provided there is no loss of energy.

Question 9.
A series LCR circuit with R = 20 Ω, L = 1.5 H and C = 35 μF is connected to a variable-frequency 200 V ac supply. When the frequency of the supply equals the natural frequency of the circuit, what is the average power transferred to the circuit in one complete cycle ?
Answer:
At natural frequency
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.8

Question 10.
A radio can tune over the frequency range of a portion of MW broadcast band : (800 kHz to 1200 kHZ). If its LC circuit has an effective inductance of 200 pH, what must be the range of its variable capacitor ?
[Hint. For tuning, the natural frequency i.e., the frequency of free oscillations for the LC circuit should be equal to the frequency of the radiowave.] Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.9
Thus, the range of variable capacitor must be 88 pF to 198 pF.

Question 11.
Figure shows a series LCR circuit connected to a variable frequency 230 V source. L = 5.0 H, C = 80 μF, R = 40 Cl.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.10
(a) Determine the source frequency which drives the circuit in resonance.
(b) Obtain the impedance of the circuit and the amplitude of current at the resonating frequency.
(c) Determine the rms potential drops across the three elements of the circuit. Show that the potential drop across the LC combination is zero at the resonating frequency.            (C.B.S.E. 1994, 1998, 2006)
Answer:
(a) Resonant angular frequency,
byjus class 12 physics Chapter 7.11

Question 12.
An LC circuit contains a 20 mH inductor and a 50 μF capacitor with an initial charge of 10 mC. The resistance of the circuit is negligible. Let the instant the circuit is closed
be t = 0.
(a) What is the total energy stored initially ? Is it conserved during LC oscillations ?
(b) What is the natural frequency of the circuit ?
(c) At what time is the energy stored :
(i) completely electrical (i.e., stored in the capacitor) ?
(ii) completely magnetic (i.e., stored in the inductor) ?
(d) At what times is the total energy shared equally between the inductor and the capacitor ?
(e) If a resistor is inserted in the circuit, how much energy is eventually dissipated as
heat ? (C.B.S.E. Sample Paper 1998)
Answer:
(a) Total initial energy
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.12
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.13
byjus class 12 physics Chapter 7.14
(e) Total initial energy of 1 J will be lost as heat due to Joule’s heating effect in the resistor.

Question 13.

A coil of inductance 0.50 H and resistance 100 Ω is connected to a 240 V, 50 Hz ac supply.
(a) What is the maximum current in the coil ?
(b) What is the time lag between the voltage maximum and the current maximum ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.15
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.16

Question 14.

Obtain the answers (a) to (b) in Exercise 7.13 if the circuit is connected to a high frequency supply (240 V, 10 kHz). Hence, explain the statement that at very high frequency, an inductor in a circuit nearly amounts to an open circuit. How does an inductor behave in a dc circuit after the steady state ?
Answer:
For the given high frequency, ω = 2 Π v = 2 Π x 104 rad s_1
byjus class 12 physics Chapter 7.17

I0 in this case is too small, so it can be concluded that at high frequencies an inductor behaves as on open circuit.
In a steady d.c. circuit v = 0, so inductor acts as a simple conductor.

Question 15.
A 100 μF capacitor in series with a 40 Ω resistance is connected to a 110 V, 60 Hz supply.
(а)    What is the maximum current in the circuit ?
(b)  What is the time lag between the current maximum and the voltage maximum ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.18NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.19
Question 16.
Obtain the answers to (a) and (b) in Exercise 7.15 if the circuit is connected to a 110 V, 12 kHz supply. Hence, explain the statement that a capacitor is a conductor at very high frequencies. Compare this behaviour with that of a capacitor in a dc circuit after the steady state
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.18
or n is nearly zero at high frequency. In part (a) C term is negligible at high frequency so it acts like a resistor. For a steady d. c. we have v like an open circuit for steady d.c.

Question 17.
Keeping the source frequency equal to the resonating frequency of the series LCR circuit, if the three elements. L, C and R are arranged in parallel, show that the total current in the parallel LCR circuit is minimum at this frequency. Obtain the current rms value in each branch of the circuit for the elements and source specified in Exercise 7.11 for this frequency.
Answer:
In case of parallel LCR circuit, impedence is given by,
byjus class 12 physics Chapter 7.21
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.22

Question 18.
A circuit containing a 80 mil inductor and a 60 μF capacitor in series is connected to a 230 V, 50 Hz supply. The resistance of the circuit is negligible.
(a) Obtain the current amplitude and rms values.
(b) Obtain the rms values of potential drops across each element.
(c) What is the average power transferred to the inductor ?
(d) What is the average power transferred to the capacitor ?
(e) What is the total average power absorbed by the circuit ?
[‘Average’ implies ‘averaged over one cycle’.] Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.23
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.24

Question 19.
Suppose the circuit in Exercise 7.18 has a resistance of 15 Ω. Obtain the average power transferred to each element of the circuit, and the total power absorbed.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.25

Question 20.
A series LCR circuit with L = 0.12 H, C = 480 nF, R = 23 Ω is connected to a 230 V variable frequency supply.
(a) What is the source frequency for which current amplitude is maximum. Obtain this maximum value.
(b) What is the source frequency for which average power absorbed by the circuit is maximum. Obtain the value of this maximum power.
(c) For which frequencies of the source is the power transferred to the circuit half the power at resonant frequency ? What is the current amplitude at these frequencies ?
(d) What is the Q-factor of the given circuit ? (C.B.S.E. 1992 )
Answer:
byjus class 12 physics Chapter 7.26
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.27
Question 21.
Obtain the resonant frequency and Q-factor of a series LCR circuit with L = 3.0 H,
C = 27 μF, and R = 7.4 Ω. It is desired to improve the sharpness of the resonance of the circuit by reducing its ‘full width at half maximum’ by a factor of 2. Suggest a suitable way.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.28
Question 22.
Answer the following questions :
(a) In any ac circuit, is the applied instantaneous voltage equal to the algebraic sum of the instantaneous voltages across the series elements of the circuit ? Is the same true for rms voltage ?
(b) A capacitor is used in the primary circuit of an induction coil.
(c) An applied voltage signal consists of a superposition of a dc voltage and an ac voltage of high frequency. The circuit consists of an inductor and a capacitor in series. Show that the dc signal will appear across C and the ac signal across L.
(d) A choke coil in series with a lamp is connected to a dc line. The lamp is seen to shine brightly. Insertion of an iron core in the choke causes no change in the lamp’s brightness. Predict the corresponding observations if the connection is to an ac line.
(e) Why is choke coil needed in the use of fluorescent tubes with ac mains ? Why can we not use an ordinary resistor instead of the choke coil ?
Answer:
(a) Yes, the first part is true but it is incorrect for r.m.s. voltage because the potential difference across various components may not be in phase.
(b) When the primary circuit of induction coil breaks, high voltage is induced which is used to charge the capacitor. This avoids sparking in the circuit.
(c)
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.29
For d.c., XL = 0, therefore, XL = 0 and Xc = oo. Hence, d.c. signal appears across capacitor.For high frequency a.c., XL → High and Xc → 0. Hence, a.c. signal appears across inductor.
(d) For d.c, XL = 0. It means, insertion of an iron core in choke or inductor does not affect XL. However, in case of a.c. XL = ωL = 2ΠvL. When iron core in a choke is inserted, value of L increases. Hence, current decreases and the brightness of the lamp decreases.
For d.c, XL = 0. It means, insertion of an iron core in choke or inductor does not affect XL. However, in case of a.c. XL = coL = 2n When iron core in a choke is inserted, value of L increases. Hence, current decreases and the brightness of the lamp decreases.
(E) Choke is an inductor which reduces the supply voltage to an appropriate value to operate the tube without any power loss. However, when resistor is used, power is dissipated in the form of heat.

Question 23.
A power transmission line feeds input power at 2300 V to a step-down transformer with its primary windings having 4000 turns. What should be the number of turns in the secondary in order to get output power at 230 V ? (C.B.S.E. 1997)
Answer:

byjus class 12 physics Chapter 7.30

Question 24.
At a hydroelectric power plant, the water pressure head is at a height of 300 m and the water flow available is 100 m3s-1. If the turbine generator efficiency is 60%, estimate the electric power available from the plant (g = 9.8 ms-2).
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.31NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.34

Question 25.
A small town with a demand of 800 kW of electric power at 220 V is situated 15 km away from an electric plant generating power at 440 V. The resistance of the two wire line carrying power is 0.5 Q per km. The town gets power from the line through a
4000-220 V step-down transformer at a sub-station in the town.
(a) Estimate the line power loss in the form of heat.
(b) How much power must the plant supply, assuming there is negligible power loss due to leakage ?
(c) Characterise the step up transformer at the plant.(C.B.S.E. Sample Paper 2003)
Answer:
byjus class 12 physics Chapter 7.32

Question 26.
Do the same exercise as above with the replacement of the earlier transformer by a 40,000 – 220 V step- down transformer (Neglect, as before, leakage losses though this may not be a good assumption any longer because of the very high voltage transmission involved). Hence, explain why high voltage transmission is preferred.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 7.33

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button