CBSEClass 12

NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 8 Electromagnetic Waves:

Section Name Topic Name
8 Electromagnetic Waves
8.1 Introduction
8.2 Displacement Current
8.3 Electromagnetic Waves
8.4 Electromagnetic Spectrum

Question 1.
Figure shows a capacitor made of two circular plates each of radius 12 cm and separated by 5.0 cm. The capacitor is being charged by an external source (not shown in figure). The charging current is constant and equal to 0.15 A.
(a) Calculate the capacitance and the rate of change of potential difference between the plates.
(b) Obtain the displacement current across the plates.
(c) Is Kirchhoffs first rule valid at each plate of the capacitor ? Explain.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.21
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.22

(c) Yes. Because conduction current entering one plate is equal to the displacement current leaving that plate.

Question 2.
A parallel plate capacitor (shown in figure) made of circular plates each of radius R = 6.0 cm has a capacitance C = 100 pF. The capacitor is connected to a 230 V a.c. supply with a (angular) frequency of 300 rad s_1.
(a) What is the r .m.s. value of the conduction current?
(b) Is the conduction current equal to the displacement current ?
(c) Determine the amplitude of B at a point 3.0 cm from the axis between the plates.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.23
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 8.24NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.4NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.5

Question 3.
What physical quantity is the same for X-rays of g g wavelength 10-10 m, red light of wavelength 6800 A and radiowaves of wavelength 500 m ?
Answer:
All e.m. waves travel with same speed c = 3 x 108 m s-1 in vacuum.
Therefore, X-rays, red light and radiowaves have same speed.

Question 4.
A plane electromagnetic wave travels in vacuum along Z-direction. What can you say about the directions of its electric and magnetic field vectors ? If the frequency of the wave is 30 MHz, what is its wavelength ?
Answer:
The electric field vector E and magnetic field vectorB are in xy plane. They are normal to each other.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.6
Question 5.
A radio can tune into any station in the 7.5 MHz to 12 MHz band. What is the corresponding wavelength band ?
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 8.6

=> The corresponding wavelength band is 40 m to 25 m.

Question 6.
A charged particle oscillates about its mean equilibrium position with a frequency of 109 Hz. What is the frequency of the electromagnetic waves produced by the oscillator ?
Answer:
Frequency of the produced E.M. wave is same as the frequency of oscillating charged particles i. e. 109 Hz.

Question 7.
The amplitude of the magnetic field part of a harmonic electromagnetic wave in vacuum is B0 =510 nT. What is the electromagnetic waves produced by the oscillator?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.8

Question 8.
Suppose that the electric field amplitude of an electromagnetic wave is E0 = 120 N/C and that its frequency is v = 50.0 MHz.
(a) Determine, B0, ω, k and λ.
(b) Find expressions for E and B.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.9
tiwari academy class 12 physics Chapter 8.25

Question 9.
The terminology of different parts of the electromagnetic spectrum is given in the text. Use the formula E = hv (for energy of a quantum of radiation : photon) and obtain the photon energy in units of eV for different parts of the electromagnetic spectrum. In what way are the different scales of photon energies that you obtain related to the sources of electromagnetic radiation ?
Answer:
Using the relation for photon energy,
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.26
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.27
Conclusion.
 The above result indicates that the different wavelengths in the electromagnetic spectrum can be obtained by multiplying roughly the powers often.
The visible wavelengths are spaced by a few eV.
The nuclear energy levels (from y rays) are spaced about 1 MeV.

Question 10.
In plane electromagnetic wave, the electric field oscillates sinusoidally at a frequency of 2.0 x 1010 Hz and amplitude 48 Vm_1.
(a) What is the wavelength of the wave ?
(b) What is the amplitude of the oscillating magnetic field ?
(c) Show that the average energy density of the E field equals the average energy density of the B field. [c= 3 x 108 ms-1].
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.28NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.14

Question 11.
Suppose that the electric field part of an electromagnetic wave in vacuum is
E = {(3.1 N/C) cos[(1.8 rad/m)y + (5.4 x 106 rad/s)f]}i^.
(a) What is the direction of propagation ?
(b) What is the wavelength X ?
(c) What is the frequency v ?
(d) What is the amplitude of the magnetic field part of the wave ?
(e) Write an expression for the magnetic field part of the wave.
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 8.15

Question 12.
About 5% of the power of a 100 W light bulb is converted to visible radiation. What is the average intensity of visible radiation ?
(a) at a distance of 1 m from the bulb ?
(b) at a distance of 10 m ?
Assume that the radiation is emitted isotropically and neglect reflection.
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.16

Question 13.
Use the formula λ
mT = 029 cm K to obtain the characteristic temperature ranges for different parts of the electromagnetic spectrum. What do the numbers that you obtain tell you ?
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 8.17

These numbers tell us the range of temperature required to obtain the different parts of the spectrum. For example, to obtain a wavelength of 1 μm, a temperature of 2900 K is required.

Question 14.
Given below are some famous numbers associated with electromagnetic radiations in different contexts in physics. State the part of the electromagnetic spectrum to which each belongs.
(a) 21 cm (wavelength emitted by atomic hydrogen in interstellar space).
(b) 1057 MHz (frequency of radiation arising from two close energy levels in hydrogen; known as Lamb shift.)
(c) 2.7 K (temperature associated with the isotropic radiation filling all space-thought to be a relic of the ‘big-bang’ origin of the universe.)
(d) 5890 Å-5896 Å (double lines of sodium)
(e) 14.4 keV [energy of a particular transition in 57Fe nucleus associated with a famous high resolution spectroscopic method (Mossbauer spectroscopy).] Answer:
(a) Given wavelength is of the order of 10-2 m i.e. short radio wave.
(b) Frequency is of the order of 109 Hz e. short radio wave.
(c)
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 8.19

(d) Given wavelength is of order of 10-7 m i.e visible radiations(yellow light)

Question 15.
Answer the following questions
(a) Long distance radio broadcasts use shortwave bands. Why ?  (C.B.S.E. 2005)
(b) It is necessary to use satellites for long distance TV transmission.
Why? (C.B.S.E. 2005)
(c) Optical and radiotelescopes are build on the ground but X-ray astronomy is possible only from satellites orbiting the earth. Why ? (C.B.S.E. 2009)
(d) The small ozone layer on top of the stratosphere is crucial for human survival. Why ?(C.B.S.E. 2005, 2009)
(e) If the earth did not have an atmosphere, would its average surface temperature be higher or lower than what it is now ?
(f) Some scientists have predicted that a global nuclear war on the earth would be followed by a severe ‘nuclear winter’ with a devastating effect on life on earth. What might be the basis of this prediction ? (C.B.S.E. 1995)
Answer:
(a) Long distance radio broadcasts make use of sky waves. Ionosphere of earth’s atmosphere reflects the radiations of this range.
(b) For very long distance TV transmission, a very high frequency is required. Waves of this frequency just pass through the ionosphere and are not reflected back. Therefore, a satellite is required to reflect the signals to the earth.
(c) Atmosphere of earth can absorb X-rays but visible waves and radiowaves pass through it.
(d) Ozone layer absorbs ultraviolet (UV) radiations emitted by the sun and prevents them to reach the earth. Ultraviolet radiations are harmful for the life on earth.
(e) In this case, there will be no green house effect. So the earth will be at low temperature in the absence of atmosphere.
(f) In the case of worldwide nuclear war, the sky may get overcast with clouds of nuclear radiation. These clouds will stop the passage of sunlight to earth. Thus, earth will be as cool as in winter.

Every concept of chapter 8 covered in the NCERT Physics Solutions includes in-text questions and exercise questions. Read all theory questions and practice all numerical questions from chapter 8 electromagnetic waves NCERT Exercises of Class 12 Physics Pdf and learn the topic thoroughly. You can find these NCERT Physics Solutions of class 12 Ch 8 in both Hindi and English mediums.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button