CBSEClass 12

NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 15 Communication Systems

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 15 Communication Systems:

Section Name Topic Name
15 Communication Systems
15.1 Introduction
15.2 Elements of a Communication System
15.3 Basic Terminology Used in Electronic Communication Systems
15.4 Bandwidth of Signals
15.5 Bandwidth of Transmission Medium
15.6 Propagation of Electromagnetic Waves
15.7 Modulation and its Necessity
15.8 Amplitude Modulation
15.9 Production of Amplitude Modulated Wave
15.10 Detection of Amplitude Modulated Wave

Question 1.
At which of the following frequency/frequencies the communication will not be reliable for a receiver situated beyond horizon:
(a) 10 kHz
(b) 10 MHz
(c) 1 GHz
(d) 1000 GHz
Answer:
(b) is correct. Here (c) and (d) frequencies have high penetration power so the earth will absorb them. Radiation (a) of 10 kHz will suffer from the problem of size of antenna.

Question 2.
Frequencies in the UHF range normally propagate by means of
(a) ground waves
(b) sky waves
(c) surface waves
(d) space waves.
Answer:
(d) space waves.

Question 3.
Digital signals (i) do not provide a continuous set of values, (ii) represent values as discrete steps, (Hi) can utilize only binary system, and (iv) can utilize decimal as well as binary system. Which of the following options is true :
(a) Only (i) and (ii).
(b) Only (ii) and (iii).
(c) Only (i), (ii) and (iii), but not (iv).
(d) AH the above (i) to (iv).
Answer:
(c) is correct because decimal system is concerned with continuous values (i) to (iii).

Question 4.
Is it necessary for a transmitting antenna to be at the same height as that of the receiving antenna for line- of-sight communication ? A TV transmitting antenna is 81 m tall. How much service area can it cover if the receiving antenna is at the ground level?
Answer:
For line-of-sight communication it is necessary that the transmitting antenna and receiving antenna should be eye to eye but it is not necessary that they should be at the same height.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 15
Question 5.
A carrier wave of peak voltage 12 V is used to transmit a message signal. What should be the peak voltage of the modulating signal in order to have a modulation index of 75% ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 15 Communication System.1
Question 6.
A modulation signal is a square wave as shown in figure. The carrier wave is given by
C(t) = 2 sin(8πt) V
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 15 communication System.2
(a) Sketch the amplitude modulated waveform.
(b) What is the modulation index ?
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 15 Communication System.3
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 15 Communication System.4
Accordingly, the amplitude modulated waveform is shown ahead:

Question 7.
For an amplitude modulated wave, the maximum amplitude is found to be 10 V while the minimum amplitude is found to be 2 V. Determine the modulation index μ.What would be the value of μ if the minimum amplitude is zero V ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 15.5
Question 8.
Show that if a device is available which can multiply two signals, then it is possible to recover the modulating signal at the receiver station.
Answer:
Let there be two signals represented by
Ac cos ωct and A0 cos(ωc + ωm)t where Ac is the
amplitude, ωc is the angular frequency of a carrier wave at the receiving end and A0 is the amplitude, (ωc+ ωm) is the angular velocity of the modulated wave.
Multiplying these signals, we get
tiwari academy class 12 physics Chapter 15.6

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button