CBSEClass 11

NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements:

Section Name Topic Name
2 Units and Measurements
2.1 Introduction
2.2 The international system of units
2.3 Measurement of length
2.4 Measurement of mass
2.5 Measurement of time
2.6 Accuracy, precision of instruments and errors in measurement
2.7 Significant figures
2.8 Dimensions of physical quantities
2.9 Dimensional formulae and dimensional equations
2.10 Dimensional analysis and its applications

NCERT Exercises

Question 1.
Fill in the blanks
(a) The volume of a cube of side 1 cm is equal to ….m3.
(b) The surface area of a solid cylinder of radius 2.0 cm and height 10 cm is equal to ….(mm)2.
(c) A vehicle moving with a speed of 18 km h-1 … m in 1 s.
(d) The relative density of lead is 11.3. Its density is ….g cm-3 or …kg m-3.
Answer:
(a) The volume of a cube of side 1 cm is
given by, V = (1 cm)3
or V= (10-2m)3 = Kb6 m3.
(b) The surface area of a solid cylinder of radius r and height h is given by :
A = Area of two caps + curved surface area
= 2πr2 + 2πrh = 2πr(r + h)
here r = 2 cm = 20 mm, h = 10 cm = 100 mm
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements
∴ density of lead = relative density of lead x density of water
= 11.3 x 1 g cm-3 = 11.3 g cm-3
Also in S.I. system density of water = 103 kg m-3
density of lead = 11.3 x 103 kg m-3
= 1.13 x 104 kg m-3

Question 2.
Fill in the blanks by suitable conversion of units
(a) 1 kg m2 s-2 = ….g cm2 s-2
(b) 1 m =… ly
(c) 0 m s-2 = …km h-2
(d) G = 6.67 x 10-11 N m2 (kg)-2 =…. (cm)3 s-2
Answer:
(a) 1 kg m2s-2 = 1 x 103 g (102 cm)2 s-2 = 107 g cm2 s-2
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 1

Question 3.
A calorie is a unit of heat or energy and it equals about 4.2 J where 1 J = 1 kg m2 s-2. Suppose we employ a system of units in which the unit of mass equals α kg, the unit of length equals β m, the unit of time isϒ s. Show that a calorie has a magnitude 4.2 α-1 β-2 ϒ-2 in terms of the new units
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 2
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 3
Question 4.
Explain this statement clearly:
“To call a dimensional quantity’large’or’small’ is meaningless without specifying a standard for comparison”. In view of this, reframe the following statements wherever necessary:
(a) atoms are very small objects
(b) a jet plane moves with great speed
(c) the mass of Jupiter is very large
(d) the air inside this room contains a large number of molecules
(e) a proton is much more massive than an electron
(f) the speed of sound is much smaller than the speed of light.
Answer:
The given statement is correct. Measurement is basically a comparison process. Without specifying a standard of comparison, it is not possible to get an exact idea about the magnitude of a dimensional quantity. For example, the statement that the mass of the earth is very large, is meaningless. To correct it, we can say that the mass of the earth is large in comparison to any object lying on its surface.
(a) The size of an atom is much smaller than the sharp tip of a pin.
(b) A jet plane moves with a much larger speed than a superfast train.
(c) The mass of Jupiter is very large as compared to that earth.
(d) The air inside this room contains a very large number molecules as compared to that in a balloon.
(e) The given statement is correct.
(f) The given statement is correct.

Question 5.
A new unit of length is chosen such that the speed of light in vacuum is unity. What is the distance between the Sun and the Earth in terms of the new unit if light takes 8 min and 20 s to cover this distance?
Answer:
According to problem, speed of light in vacuum, c = 1 new unit of length s-1.
Time taken by light to cover distance between sun and the earth.
t = 8 min 20 s = 500 s.
∴ Distance between sun and earth
= c x t = 1 new unit of length x 500 s
= 500 new units of length

Question 6.
Which of the following is the most precise device for measuring length :
(a) a vernier callipers with 20 divisions on the sliding scale
(b) a screw gauge of pitch 1 mm and 100 divisions on the circular scale
(c) an optical instrument that can measure length to within a wavelength of light?
Answer:
The most precise device is that whose least count is minimum.
Now:
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 4

Question 7.
A student measures the thickness of a human hair by looking at it through a microscope of magnification 100. He makes 20 observations and finds that the average width of the hair in the field of view of the microscope is 3.5 mm. What is the estimate on the thickness of hair
Answer:
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 5

Question 8.
Answer the following:
(a) You are given a thread and a meter scale. How will you estimate the diameter of the thread?
(b) A screw gauge has a pitch of 1.0 mm and 200 divisions on the circular scale. Do you think it is possible to increase the accuracy of the screw gauge arbitrarily by increasing the number of divisions on the circular scale?
(c) The mean diameter of a thin brass rod is to be measured by vernier callipers. Why is a set of 100 measurements of the diameter expected to yield a more reliable estimate than a set of 5 measurements only?
Answer:
(a) The diameter of a thread is so small that it cannot be measured using a meter scale. We wind a number of turns of the thread on the meter scale so that the turns are closely touching one another. Measure the length (Z) of the windings on the scale which contains n number of turns
Diameter of thread =1/n
(b)
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 6
∴ theoretically speaking, least count decreases on increasing the number of divisions on the circular scale. Hence, accuracy would increase. Practically, it may not be possible to take the reading precisely due to low resolution of human eye.
(c) A large number of observations (say, 100) will give more reliable result than smaller number of observations (say, 5). This is because larger the number of readings, closer is the arithmetic mean to the true value and hence smaller the random error.

Question 9.
The photograph of a house occupies an area of 1.75 cm2 on a 35 mm slide. The slide is projected on to a screen, and the area of the house on the screen is 1.55 m2. What is the linear magnification of the projector-screen arrangement.
Answer:
Here, size of an object = area of object
= 1.75 cm2 = 1.75 x 10-4 m2
Size of the image = area of the image = 1.55 m2
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 7
Question 10.
State the number of significant figures in the following:
(a) 0.007 m2
(b) 2.64x 1024kg
(c) 0.2370gcm3
(d) 6.320J
(e) 6.032 Nm2
(f) 0.0006032 m2
Answer:
(a)7 x 10-3 m2 has one significant figures.
(b) 2.64 x 1024 kg has three significant figures.
(c) 0.2370 g cm-3 has four significant figures.
(d) 6.320 J has four significant figures.
(e) 6.032 N nm2 has four significant figures.
(f) 0.0006032 m2 has four significant figures.

Question 11.
The length, breadth and thickness of a rectangular sheet of metal are 4.234 m, 1.005 m and 2.01 cm respectively. Give the area and volume of the sheet to correct significant figures.
Answer:
Given, length, (Z) = 4.234 m,
breadth (b) = 1.005 m
thickness, d = 2.01 cm = 2.01 x 10-2 m
Area of sheet = 2 (lb + bd + dl)
= 2(4.234 x 1.005 +1.005 x 0.0201 + 0.0201 x 4.234)
= 2(4.3604739) = 8.7209478 m2
As the least number of significant figure in thickness is 3. Therefore, area has 3 significant
figure, Area = 8.72 m2
volume of metal sheet = Z x b x d
= 4.234 x 1.005 x 0.0201 m3 = 0.085528917 m3
After rounding off = 0.0855 m3

Question 12.
The mass of a box measured by a grocer’s balance is 2.300 kg. Two gold pieces of masses 20.15 g and 20.17 g are added to the box. What is (a) the total mass of the box, (b) the difference in the masses of the pieces to correct significant figures?
Answer:
Here, mass of the box, m = 2.3 kg
Mass of one gold piece,m1= 20.15 g = 0.02015 kg
Mass of other gold piece, m2 = 20.17 g = 0.02017 kg
(a) Total mass = m + m1 + m2
= 2.3 + 0.02015 + 0.02017 = 2.34032 kg As the result is correct only upto one place of decimal, therefore, on rounding off total mass = 2.3 kg
(b) Difference in masses = m2– m1
= 20.17-20.15 = 0.02 g
(correct upto two places of decimal).

Question 13.
A physical quantity P is related to four observables a, b, c and d as follows:
P = a3b2l (√c d)
The percentage errors of measurement in a, b, c and d are 1%, 3%, 4% and 2%, respectively. What is the percentage error in the quantity PI If the value of P calculated using the above relation turns out to be 3.763, to what value should you round off the result?
Answer:
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 8

Question 14.
A book with many printing errors contains four different formulas for the displacement y of a particle undergoing a certain periodic motion
(a) y = asin2πt/T
(b) y = asinvt
(c) y = (a/T) sin t/a
(d) y = (a√2) (sin2πt/T+ cos2πt/T)
(a = maximum displacement of the particle, v = speed of the particle. T = time-period of motion.)
Rule out the wrong formulas on dimensional grounds.”
Answer:
The argument of a trigonometrical function, i.e. angle is dimensionless. Now using the principle of homogeneity of dimensions.
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 9

Question 15.
Famous relation in physics relates ‘moving mass’ m to the ‘rest mass’ ma of a particle in terms of its speed v and the speed of light, c. (This relation first arose as a consequence of special theory of relativity due to Albert Einstein). A boy recalls the relation almost correctly but forgets where to put the constant c. He writes:
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 10
Guess where to put the missing c.
Answer:
From principle of homogenetity of dimensions both sides of above formula must be same dimensions. For this, (1 – υ2)1/2 must be dimensionless.
Therefore, instead of (1 – υ2)112, it will be (1 – υ2/c2)112.
Hence relation should be
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 11

Question 16.
The unit of length convenient on the atomic scale is known as an angstrom and is denoted by
A: 1 A = 10-10 The size of a hydrogen atom is about 0.5 A. What is the total atomic volume in m3 of a mole of hydrogen atoms?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 12
According to Avogadro’s hypothesis, one mole of hydrogen contains :
N = 6.023 x 1023 atoms
∴ Atomic volume of 1 mole of hydrogen atoms,
V=NV1,
or V= 6.023 x 1023 x 5.233 x 10-3
= 3.152 x 10-7m3 ≅ 3 x 10-7 m3

Question 17.
One mole of an ideal gas at standard temperature and pressure occupies 22.4 L (molar volume). What is the ratio of molar volume to the atomic volume of a mole of hydrogen? (Take the size of hydrogen molecule to be about 1 Å). What is this ratio so large?
Answer:
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 13
The large value of ratio shows that the inter molecular separation in a gas is much larger than the size of a molecule

Question 18.
Explain this common observation clearly: If you look out of the window of a fast moving train, the near by trees, houses etc. seem to move rapidly in a direction opposite to the train’s motion, but the distant objects (hill tops, the Moon, the stars etc.) seem to be stationary. (In fact, since you are aware that you are moving,, these distant objects seem to move with you).
Answer:
The line joining the object to the eye is called the line of sight. When a train moves rapidly, the line of sight of a nearby tree changes its direction of motion rapidly i.e. near objects make greater angle than distant objects. Therefore the trees appear to run in opposite direction.

On the other hand, the angular change i.e. the line of sight of far off objects (hill tops, the moon, the stars etc.) changes its direction extremely slowly and hence the relative shift in their position is negligible. Hence they appear to be stationary i.e. move in the direction of the train i.e. appear to move with the observer in the train.

Question 19.
The principle of ‘parallax’ is used in the determination of distances of very distant stars The baseline AB is the line joining the Earth’s two locations six months apart in its orbit around the Sun. That is, the baseline is about the diameter of the Earth’s orbit = 3 x 1011 m. However, even the nearest stars are so distant that with such a long baseline, they show parallax only of the order of 1″ (second) of arc or so. A parsec is a convenient unit of length on the astronomical scale. It is the distance of an object that will show a parallax of 1″ (second) of arc from opposite ends of a baseline equal to the distance from the Earth to the Sun. How much is a parsec in terms of meters?
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 14

Question 20.
The nearest star to our solar system is 4.29 light years away. How much is this distance in terms of parsecs? How much parallax would this star (named Alpha Centauri) show when viewed from two locations of the Earth six months apart in its orbit around the Sun?
Answer:
Distance = 4.29 light year
= 4.29 x 9.46 x 1015m
( 1 light year = 9.46 x 10-5m)
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 15

Question 21.
Precise measurements of physical quantities are a need of science. For example, to ascertain the speed of an aircraft, one must have an accurate method to find its positions at closely separated instants of time. This was the actual motivation behind the discovery of radar in World War II. Think of different examples in modern science where precise measurements of length, time, mass etc, are needed. Also, wherever you can, give a quantitative idea of the precision needed.
Answer:
Some of the examples of modem science, where precise measurements play an important role, are as follows :

  1. Electron microscope uses an electron beam of wavelength 0.2 A to study very minute objects like viruses, microbes and the crystal structure of solids.
  2. The successful launching of artificial satellites has been made possible only due to the precise technique available for accurate measurement of time-intervals.
  3. The precision with which the distances are measured in Michelson-Morley Interferometer helped in discarding the idea of hypothetical medium ether and in developing the Theory of Relativity by Einstein.

Question 22.
Just as precise measurements are necessary in science, it is equally important to be able I       to make rough estimates of quantities using rudimentary ideas and common observations. Think of ways by which you can estimate the following (where an estimate is difficult to obtain, try to get an upper bound on the quantity):
(a) the total mass of rain-bearing clouds over India during the Monsoon
(b) the mass of an elephant
(c) the wind speed during a storm
(d) the number of strands of hair on your head
(e) the number of air molecules in your classroom.
Answer:
(a) During Monsoon in India, the average rain fall is about 100 cm i.e. 1 m over , the area of the country, which is about
A = 3.3 x 106 km2 = 3.3 x 106 x 106 = 3.3 x 1012 m2
Therefore, volume of the rain water,
V = A h = 3.3 x 1012 x 1 = 3.3 x 1012 m3
Now, density of water, p = 103 kg m-3
Hence, the total mass of rain-bearing clouds over India,
m = V ρ = 3.3 x 1012 x 103 = 3.3 x 1015 kg
(b) To estimate the mass of an elephant, consider a boat having base area A in a river. Mark a point on the boat upto which it is inside the water.
Now, move the elephant into the boat and again mark a point on the boat upto which it is inside the water. If h is the distance between the two marks, then
Volume of the water displaced by the elephant, V = Ah
According to Archimedes’ principle, mass of the elephant,
M = mass of the water displaced by the elephant
If ρ (= 103 kg m-3) density of the water, then M = Vρ= Ah ρ
(c) The wind speed during a storm can be found by measuring the angle of drift of an air balloon in a known time. Consider that an air balloon is at the point A at a vertical height h above the observation point O on the ground, when there is no wind Storm.
During the storm, suppose that the balloon moves to the point B in an extremely small time t as shown in figure.
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 16

If θ is the angle of drift of the balloon, then from the right angled ΔOAB, we have
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 17
(d) Let the area of the hair-bearing head be equal to A. With a fine micrometer, measure the thickness d (diameter) of the hair. Then, area of cross-section of the hair, a = π d2/4
If we ignore the interspacing between the hair, then the number of strands of hair on the head,
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 18
(e) At N.T.P., one mole of air occupies a volume of 22.4 litres e. 22.4 x10-3 m3 and contains molecules equal to Avogadro’s number (= 6.023 x1023).
Therefore, number of air molecules per m3,
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 19
Suppose that the dimensions of the classroom are 7m x 5m x 4m.
Therefore, volume of the classroom, y=7m x 5m x 4m = 140 m3
Therefore, number of air molecules in the classroom,
N = V.n = 140 x 2.69 x 1025 = 3.77 x 1027

Question 23.
The Sun is a hot plasma (ionized matter) with its inner core at a temperature exceeding 107 K, and its outer surface at a temperature of about 600 K. At these high temperatures, no substance remains in a solid or liquid phase. In what range do you expect the mass density of the Sun to be, in the range of densities of solids and liquids or gases? Check if your guess is correct from the following data:
mass of the Sun = 2.0 x 1030 kg,
radius of the Sun = 7.0 x 108 m.
Answer:
Here M=2.0 x 1030 kg R=7.0 x 108 m.
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 20
This is the order of density of solids and liquids; and not gases. The high density of sun is due to inward gravitational attraction on outer layers, due to the inner layers of the sun.

Question 24.
When the planet Jupiter is at a distance of 7 million kilometers from the Earth, its angular diameter is measured to be 35.72″ of arc. Calculate the diameter of Jupiter.
Answer:
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 21

Question 25.
A man walking briskly in rain with speed v must slant his umbrella forward making an angle 0 with the vertical. A student derives the following relation between 0 and v : tanθ = v and checks that the relation has a correct limit: as v —> 0,θ —> 0, as expected. (We are assuming there is no strong wind and that the rain falls vertically for a stationary man). Do you think this relation can be correct? If not, guess the correct relation.
Answer:
Here, given relation is tanθ = v No, this relation is not correct.
Since the left hand side of this relation is a trigonometrical function which is dimensionless, so R.H.S. must also be dimensionless. So v must
be \frac { v }{ u }, where u = speed of rainfall. u
Hence, the correct relation becomes: v
tanθ = \frac { v }{ u } u

Question 26.
lt is claimed that two cesium clocks, if allowed to run for 100 years, free from any disturbance, may differ by only about 0.02 s. What does this imply for the accuracy of the standard cesium clock in measuring a time-interval of 1 s?
Answer:
Here, the difference shown by two clocks in 100 years = 0.02 s Therefore, the difference, the two clocks will show in 1s
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 22

Question 27.

Estimate the average mass density of a sodium atom assuming its size to be about 2.5 A. (Use the known values of Avogadro’s number and the atomic mass of sodium). Compare it with the density of sodium in its crystalline phase : 970 kg m3. Are the two densities of the same order of magnitude? If so, why?
Answer:
Here, average radius of sodium atom,
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 23
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 24
Yes, both densities are of the same order of magnitude, i.e. of the order of 103This is because in the solid phase atoms are tightly packed.

Question 28.
The unit of length convenient on the nuclear scale is a fermi: 1 f = 10-15m. Nuclear sizes obey roughly the following empirical relation:
r = r0A1/3
where r is the radius of the nucleus, A its mass number, and r0 is a constant equal to about, 1.2 f. Show that the rule implies that nuclear mass density is nearly constant for different nuclei. Estimate the mass density of sodium nucleus. Compare it with the average mass density of a sodium atom obtained in question 27.
Answer:
Let m be the average mass of a nucleon (neutron or proton).
As the nucleus contains A nucleons,
mass of nucleus M = mA
radius of nucleus r = r0 A1/3
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 25
As m and r0 are constant, therefore, nuclear density is constant for all nuclei.
Using m = 1.66 x 10-27 kg and
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 26

Question 29.

A laser is a source of very intense, monochromatic, and unidirectional beam of light. These properties of a laser light can be exploited to measure long distances. The distance of the Moon from the Earth has been already determined very precisely using a laser as a source of light. A laser light beamed at the Moon takes 2.56 s to return after reflection at the Moon’s surface. How much is the radius of the lunar orbit around the Earth?
Answer:
Here, 
t = 2.56 s
velocity of laser light in vacuum,
c = 3 x 108 m/s
The radius of lunar orbit is the distance of moon from earth. Let it be x
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 27
Question 30.
A SONAR (sound navigation and ranging) uses ultrasonic waves to detect and locate objects under water. In a submarine equipped with a sonar the time delay between generation of a probe wave and the reception of its echo after reflection from an enemy submarine is found to be 77.0 s. What is the distance of the enemy submarine? 
(Speed of sound in water = 1450 m s1).
Answer:
Here, υ= 1450 m s_1t = 77.0 s
The required distance,
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 28

Question 31.
The farthest objects in our Universe discovered by modern astronomers are so distant that light emitted by them takes billions of years to reach the Earth. These objects (known as quasars) have many puzzling features, which have not yet been satisfactorily explained. What is the 
distance in km of a quasar from which light takes 3.0 billion years to reach us?
Answer:
Time taken, t = 3 x 109 years
= 3 x 109 x 365 x 24 – 60 x 60 s
Velocity of light, c = 3 x 108 m s_1
Distance of quasar from earth = ct
= 3 x 108 x 3 x 109 x 365 x 24 x 3600 m
= 2.84 x 1025 m = 2.84 x 1022 km.

Question 32.
lt is a well known fact that during a total solar eclipse the disc of the moon almost completely covers the disc of the Sun. From this fact determine the approximate diameter of the moon.
tiwari academy class 11 physics Chapter 2 Units and Measurements 29
Answer:
Distance of moon from earth,
ME = 3.84 x 108 m
Distance of sun from earth,
SE= 1.496 x 1011m.
Diameter of sun AB = 1.39 x 109 m.
The situation during total solar eclipse is shown in figure
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 30

Question 33.
great physicist of this century (P.A.M. Dirac) loved playing with numerical values of  fundamental constants of nature. This led him to an interesting observation. Dirac found that from the basic constants of atomic physics (c, e, mass of electron, mass of proton) and the gravitational constant G, he could arrive at a number with the dimension of time. Further, it was a very large number, its magnitude being close to the present estimate on the age of the universe (=15 billion years). From the table of fundamental constants in the NCERT book, try to see if you too can construct this number (or any other interesting number you can think of). If its coincidence with the age of the universe were significant, what would this imply for the constancy of fundamental constants?
Answer:
The basic constants of atomic physics namely c-speed of light, e-charge on electron, mc-mass of electron and mp-mass of proton; and the gravitational constant G give rise to the quantity.
NCERT Solutions for Class 11 Physics Chapter 2 Units and Measurements 31

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button