NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 1 Electric Charges and Fields

Topics and Subtopics in NCERT Solutions for Class 12 Physics Chapter 1 Electric Charges And Fields:

Section Name Topic Name
1 Electric Charges And Fields
1.1 Introduction
1.2 Electric Charge
1.3 Conductors and Insulators
1.4 Charging by Induction
1.5 Basic Properties of Electric Charge
1.6 Coulomb’s Law
1.7 Forces between Multiple Charges
1.8 Electric Field
1.9 Electric Field Lines
1.10 Electric Flux
1.11 Electric Dipole
1.12 Dipole in a Uniform External Field
1.13 Continuous Charge Distribution
1.14 Gauss’s Law
1.15 Applications of Gauss’s Law

 

Question 1.
What is the force between two small charged spheres having charges of 2 x 10-7 C and
3 x 10-7 C placed 30 cm apart in air ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1

Question 2.
The electrostatic force on a small sphere of charge 0.4 μC due to another small sphere of charge -0.8 μC in air is 0.2 N.
(a) What is the distance between the two spheres ?
(b) What is the force on the second sphere due to the first ?
Answer:
(a) Force on charge 1 due to charge 2 is given by the relation
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.1

Question 3.
Check that the ratio ke2/G memp. is dimensionless. Look up a Table of Physical Constants and determine the value of this ratio. What does the ratio signify ?
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 1.2
Thus, the given ratio is a number and is dimensionless. This ratio signifies that electrostatic force between electron and proton is very-very large as compared to the gravitational force between them.

Question 4.
(a) Explain the meaning of the statement ‘electric charge of a body is quantised.’
(b) Why can one ignore quantisation of electric charge when dealing with macroscopic i.e., large scale charges ?
Answer:
(a) Total charge on a body is equal to integral multiple of charge on an electron (e).
i.e. q = ± ne, where n = 0, 1, 2, 3, ….
(b) At macroscopic level, the quantisation of charge has no practical importance because the charge at macroscopic level is very large as compared to elementary charge i.e. 1.6 x 10_19C. For example, a small charge of 1 μC  has about 1013 electronic charges. In such cases the charge may be treated as continuous and not quantised.

Question 5.
When a glass rod is rubbed with a silk cloth, charges appear on both. A similar phenomenon is observed with many other pairs of bodies. Explain how this observation is consistent with the law of conservation of charge.
Answer:
On rubbing, the electrons are transferred from one body to the other. For example, when glass rod is rubbed with a piece of silk cloth, electrons from the glass rod are transferred to the piece of silk cloth. The glass rod acquires (+) charge whereas the silk cloth gets (-) charge. Silk and glass are neutral before rubbing and after rubbing the total charges on glass as well as silk taken together are once again zero. Similar phenomenon is observed with other pairs of bodies. Thus, in an isolated system the total charge is neither created nor destroyed, the charge is simply transferred from one body to the other. This observation is consistent with the law of conservation of charges.

Question 6.
Four point charges qA = 2 μC, qB = -5 μC, or q= -2 μC and qD = -5 μC are located at the corners of a square ABCD of side 10 cm. What is the force on a charge of 1μC placed at the center of the Square?
Answer:
The symmetry of the figure clearly indicates that 1μC charge will experience equal and opposite forces due to equal charges of 2μC placed at A and C. Similarly, 1μC charge will experience equal and opposite forces due to -5 μC charges placed at D and B.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.3
Thus, net force = zero.

Question 7.
(a) An electrostatic field line is a continuous curve.
That is, a field line cannot have sudden breaks. Why not ?
(b) Explain why two field lines never cross each other at any point ?
Answer:
(a) An electrostatic field line starts from a positive charge and ends at a negative charge. The tangent to this line at any point represents the direction of the field at that point. Since electric field is continuous so the field line has to be continuous.

(b) If two field lines cross each other, then at the point of intersection, there will be two tangents showing that at the point of intersection, there are two directions of a given electric field. This is not possible. Hence, two field lines cannot cross each other.

Question 8.
Two point charges qA = 3μC and qB = -3 μC are located 20 cm apart in vacuum.
(a) What is the electric field at the midpoint O of the line AB joining the two charges ?
(b) If a negative test charge of magnitude 1.5 x 10-9 C is placed at this point, what is the force experienced by the test charge ?         (C.B.S.E. 2003)
Answer:
(a) Electric field at the mid point of the separation between two equal and opposite charges is given by
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.4

tiwari academy class 12 physics Chapter 1.5
(b) Force experienced by test charge
= q0E
= (1.5 x 10-9) (5.4 x 106)
= 8.1 x 10-3 N along BA

Question 9.
A system has two charges qA = 2.5 x 10-7 C and q= -2.5 x 10-7 C located at points
A : (0,0, -15 cm) and B : (0, 0, + 15 cm), respectively. What are the total charge and electic dipole moment of the system?
Answer:
Clearly, the given points are lying on z-axis.
Distance between charges, 21
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.6
= 15 + 15 = 30 cm = 0.3 m
Total charge
= (2.5 x 10-7) – (2.5 x 10-7) = 0
Dipole moment
= q x 21 = 2.5 x 10-7 x 0.3
= 7.5 x 10-8 C m along negative z-axis.

Question 10.
An electric dipole with dipole moment 4 x 10-9 Cm is aligned at 30° with the direction of a uniform electric field of magnitude 5 x 104 NC-1. Calculate the magnitude of the torque acting on the dipole.
Answer:
Using τ = pE sin 0, we get
= (4 x 10-9) (5x 10-4 sin 30°)
= 2 x 10-4 x 12 = 10-4 N m 2

Question 11.
A polythene piece rubbed with wool is found to have a negative charge of 3.2 x 10-C.
(a) (Estimate the number of electrons transferred (from which to which ?)
(b) Is there a transfer of mass from wool to polythene?
Answer:
(a) Using q = ne, we get
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.7
(b) Yes, but of negligible amount because mass of an electron is very-very small (mass transferred = mx n = 91 x 10-31 x 2 x 1012 = 1.82 x 10-18 kg).

Question 12.
(a) Two insulated charged copper spheres A and B have their centers separated by a distance of 50 cm. What is the mutual force of electrostatic repulsion if the charge on each is 6.5 x 107 C ? The radii of A and B are negligible compared to the distance of separation.
(b) What is the force of repulsion if each sphere is charged double the above amount, and the distance between them is halved ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.8

Question 13.
Suppose the spheres A and B in Q 1.12 have identical sizes. A third sphere of the same size but uncharged is brought in contact with the first, then brought in contact with the second, and finally removed from both. What is the new force of repulsion between A and B ?
Answer:
Charge on sphere A on contact with third sphere (say C) having no charge is given by
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.9
When third sphere, how having charge 3.25 10-7 C is brought in contact with sphere B, the charge left on sphere B is given by,
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.10

tiwari academy class 12 physics Chapter 1.11

Question 14.
Figure shows tracks of three charged particles in a uniform electrostatic field. Give the signs of the three charges. Which particle has the highest charge to mass ratio ?
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.12
Answer:
Unlike charges attract each other, therefore particle 1 and 2 are negatively charged whereas particle 3 has positive charge. Particle 3 gets maximum deflection so it has highest charge (e) to mass (m) ratio because deflection, y α e/m

Question 15.
Consider a uniform electric field E
= 3 x 103 i^N/C.
(a) What is the flux of this field through a square of 10 cm on a side whose plane is parallel to the yz plane ?
(b) What is the flux through the same square if the normal to its plane makes a 60° angle with the x- axis ?
Answer:
(a) Electric flux through the square,
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.13

Question 16.
What is the net flux of the uniform electric field of Problem 1.15 through a cube of side 20 cm oriented so that its faces are parallel to the co­ordinate planes ?
Answer:
Zero, because number of field lines entering the cube is equal to the number of field lines coming out of the cube.

Question 17.
Careful measurement of the electric field at the surface of a black box indicates that the net outward flux through the surface of the box is 8.0 x 10Nm2/C.
Answer:
(a) What is the net charge inside the box ?
(b) If the net outward flux through the surface of the box were zero, could you conclude that there were no charges inside the box ? Why or why not ?
Ans.
(a) Using φ = φ /ε0 we get q =φ ε0
= (8 x 103) (8.854 x 10-12)
= 70.8 x 10-9 C = 0.07 μC
(b) No, it cannot be said so because there may be equal number of positive and negative elementary chages inside the box. It can only be said that net charge inside the box is zero.

Question 18.
A point charge + 10 μC is a distance 5 cm directly above the center of a square of side 10 cm, as shown in the given figure. What is the magnitude of the electric flux through the square ? [Hint. Think of the square as one fact of a cube with edge 10 cm.]
tiwari academy class 12 physics Chapter 1.14
Answer:
The charge can be assumed to be placed as shown in the figure.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.15

Question 19.
A point charge of 2.0 μC is at the center of a cubic Gaussian surface 9.0 cm on edge. What is the net electric flux through the surface ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.16

Question 20.
A point charge causes an electric flux of -1.0 x 103 Nm2/C to pass through a spherical Gaussian surface of 10.0 cm radius centered on the charge.
(a) If the radius of the Gaussian surface were doubled, how much flux would pass through the surface ?
(b) What is the value of the point charge ?
Answer:
(a) The electric flux depends only on the charge enclosed by the Gaussian surface and independent of the size of the Gaussian surface. The electric flux through new Gaussian surface remains same
i.e. -1 x 103 Nm2 C-1 because the charge enclosed remains same in this case also.
(b) Using φ = q/ε0, we get q = ε0 φ = (8.85 x 10-12) (-1 x 103)
i.e. q = -8.85 x 10-9 C.

Question 21.
a conducting sphere of radius 10 cm has an unknown charge. If the electric field 20 cm from the center of the sphere is 1.5 x 103 N/C and points radially inward, what is the net charge on the sphere ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.17
Question 22.
A uniformly charged conducting sphere of 2.4 m diameter has a surface charge density of 80.4 μC /m2.
(a) Find the charge on the sphere.
(b) What is the total electric flux leaving the surface of the sphere ? (B.S.E. 2009 C)
Answer:
(a) Charge on the sphere is given by
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.19

Question 23.
An infinite line charge produces a field of 9 X 104 N/C at a distance of 2 cm. Calculate the linear charge density
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.20

Question 24.
Two large, thin metal plates are parallel and close to each other. On their inner faces, the plates have surface charge densities of opposite signs and of magnitude
17.0 x 10-22 C/m2. What is E :
tiwari academy class 12 physics Chapter 1.21
(a) in the outer region of the first plate,
(b) in the outer region of the second plate, and
(c) between the plates ?
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.22

Question 25.
An oil drop of 12 excess electrons is held stationary under a constant electric field of
2.55 x 10NC-1 in Millikan’s oil drop experiment. The density of the oil is 1.26 g cm-3. Estimate the radius of the drop, (g = 9.81 ms-2 ; e = 1.60 x 10-19 C.)
Answer:
Charge on drop,
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.23

Question 26.
Which among the curves shown in figure cannot possibly represent electrostatic field lines ?
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.24
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.25
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.25
Answer:
(a) Incorrect, because the field lines should be normal to the surface of a conductor.
(b) Incorrect, because the field lines cannot start from a negative charge.
(c) Correct
(c) Incorrect, because electric field lines cannot intersect with each other.
(d) Incorrect, because electrostatic field lines cannot form closed loop.

Question 27.
In a certain region of space, electric field is along the z-direction throughout. The magnitude of electric field is, however, not constant but increases uniformly along the positive z-direction, at the rate of 105 N C-1 per meter. What are the force and torque experienced by a system having a total dipole moment equal to 10-7 C m in the negative z-direction ?
Answer:
Suppose the dipole is along z-axis.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.27
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.28
Question 28.
(a) A conductor A with a cavity as shown in figure (a) is given a charge Q. Show that the entire charge must appear on the outer surface of the conductor.
(b) Another conductor B with charge q is inserted into the cavity keeping B insulated from A. Show that the total charge on the outside surface of A is Q + q [Figure (b)].
(c) A sensitive instrument is to be shielded from the strong electrostatic fields in its environment. Suggest a possible way.
tiwari academy class 12 physics Chapter 1.29
Answer:
Select a Gaussian surface lying wholly inside the conductor but very near to the surface of the conductor.
(a) There is no electric field inside the conductor so electric flux through Gaussian surface is zero or in other words, net charge inside the Gaussian surface is zero. Then it can be said that the charge lies outside the Gaussian surface e. on the outer surface of the conductor.
(b) Charge q inside the cavity will induce a charge -q on the inner side of cavity and thus +q will appear on outer surface. Thus total charge will be (q + Q).
(c) The instrument should be enclosed in a metallic shell so that the effect of electrostatic field is cancelled out.

Question 29.
A hollow charged conductor has a tiny hole cut into its surface. Show that the electric field in the hole is (σ/2ε0n^, where n^ is the unit vector in the outward normal direction, and a is the surface charge density near the hole.
Answer:
Let the tiny hole of the conductor be considered as filled up. Field inside the conductor is zero, whereas outside it is given by
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.30
This field is infact due to
(1) field (E1) due to plugged hole and
(2) field E2 due to rest of the charged conductor. Inside the conductor, these fields are equal but opposite, whereas outside they are exactly same. i.e.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.31

Question 30.
Obtain the formula for the electric field due to a long thin wire of uniform linear charge density X without using Gauss’s law.
[Hint. Use Coulomb’s law directly and evaluate the necessary integral.]
Answer:
Consider a long thin wire of uniform linear charge density X placed along X-axis. Let P be a point lying on the y-axis
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.32
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.33
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.34
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.35NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.36

Question 31.

It is now believed that protons and neutrons (which constitute nuclei of ordinary matter) are themselves build out of more elementary units called quarks. A proton and a neutron consist of three quarks each. Two types of quarks, the so called ‘up’ quark (denoted by u) of charge + (2/3)e, and the ‘down’ quark (denoted by d) of charge
(-l/3)e, together with electrons build up ordinary matter. (Quarks of other types have also been found which give rise to different unusual varieties of matter.) Suggest a possible quark composition of a proton and neutron.)
Answer:
tiwari academy class 12 physics Chapter 1.37

Question 32.
(a) Consider an arbitrary electrostatic field configuration. A small test charge is placed at a null point (i.e., where E = 0) of the configuration. Show that the equilibrium of the test charge is necessarily unstable.
(b) Verify this result for the simple configuration of two charges of the same magnitude and sign placed a certain distance apart.
Answer:
(a) Let the given system be in stable equilibrium. To check the stability the test charge is displaced slightly. For a stable equilibrium the test charge should experience a restoring force pulling it towards the mean position. In other words, there are inward lines of force near the mean position or null point. But as per Gauss’ law, a closed surface enclosing no charge cannot have electric lines of force or flux. Thus, the equilibrium cannot be stable.
(b) Here the said mid point is infect a null point. If the test charge is displaced axially i. e. along the line joining the two charges, a restoring force acts on the test charge. But if the test charge is slightly displaced normal to the line, the net force makes the charge move away from the null point. Thus, the test charge is not enjoying stable equilibrium.

Question 33.
A particle of mass m and charge (-q) enters the region between the two charged plates initially moving along x-axis with speed σx, (like particle 1 in figure.) The length of plate is L and an uniform electric field E is maintained between the plates. Show that the vertical deflection of the particle at the far edge of the plate is qEL2/(2m υx2).
Compare this motion with motion of a projectile in gravitational field discussed in Section 4.10. of Class XI Textbook of Physics.
Answer:
Consider a uniform electric field E set up between two oppositely charged parallel plates (Figure). Let a positively charged particle having charge +q and  mass m enters the region of electric field E at O with velocity E along X-direction.
Step 1.
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.38

Force acting on the charge 
+q due to electric field E is given by
F =Q E
The direction of the force is along the direction of
Eand hence the charged particle is deflected accordingly.
Acceleration produced in the charged particle is given by

NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.39
Step 2.
The charged particle will accelerate in the direction of E . As soon as the particle leaves the region of electric field, it travels due to inertia of motion and hits the screen at point P. Let t be the time taken by the charged particle to traverse the region of electric field of length L. Let y be the distance travelled by the particle along y-direction (i.e. direction of electric field). Using a standard equation of motion,
S = ut + 12 at2.
For horizontal motion. S = L, u = υx and a = 0.
(∴ no force acts on the particle along x-direction)
From equation (ii), we have
tiwari academy class 12 physics Chapter 1.40
Equation (i) is the equation of a parabola.
Hence a charged particle moving in a uniform electric field follows a parabolic path.

Question 34.
Suppose that the particle in Q 1.33 is an electron projected with velocity
υx = 2.0 x 106 ms-1. If E between the plates separated by 0.5 cm is 9.1 x 102 N/C, where
will the electron strike the upper plate ? ( |e| = 1.6 x 10-19 C, me = 9.1 x 10-31 kg.)
Answer:
NCERT Solutions for Class 12 physics Chapter 1.42

Leave a Comment